Hello Kitty Bank

Blogger Widgets

Monday, August 07, 2017

Japanese Village ada dekat Pahang la

Japanese Village terletak 3,500 kaki di atas paras laut. Ianya telah direka oleh arkitek terkenal Jepun, Kaio Ariizumin. Kawasan menenangkan dan santai ini terletak di dalam hutan hujan tropika yang subur dan mempunyai tarikan seperti Japanese Tea House, Tatami Spa, Botanical Garden, Ryo Zan Tei Japanese Restaurant dan Ume Tatami Suite. 


Kawasan hutan yang hijau mendamaikan.. alam ciptaan tuhan yang begitu indah dan tenang.. Sejuk mata memandang dan damai mempersonakan. perkampungan tu dekat belah atas kena menapak atau naik tangga untuk keatas.. boleh tahan lenguh dia sebab lama tak mendaki ni..


Seronok sangat la si kecik ni kita bawak dia jalan-jalan



Geng kaki rayap.. seppp sket.. So sorry Afeef mimi tak bawak pergi Jepun haritu, ni pun ala-ala Jepun jadik la.. bukan apa, takut tak mampu nak handle nanti.. especially makan, minum, tido, rehat and mood budak ni, bukan boleh paksa macam orang besar.. sana dah la ramai pejalan kaki, sesak, cuaca pun adakala sejuk dan hujan.. tunggu Afeef besar sikit ye nanti kita jalan jauh-jauh..


bamboo enterance macam kita pergi dekat Arashiyama, Kyoto haritu.. trademark dia la ni..


excited Afeef tengok fish colour-colour tu.. selalu fish mati warna kelabu je dekat dapur, ini dia hidup dan jalan-jalan dalam air.. next..


 Kimono Rental. Its available daily from 11am until 4.30pm. Price as low as RM20 for 10 to 15 minutes. Murah! kalau nak sewa dekat Jepun diorang charge sampai dekat RM100. Disini, tetamu boleh memilih untuk menyewa kimono untuk satu atau dua gambar. Tapi bagi iols tak cukup, ambil lah gambar sampai muntah berjam-jam (amaran, jangan tiru perangai ini) ha ha..


 mimi : jom kita round area kampung ni afeef
afeef : jom mimi.. jom jalan-jalan                  
                               mimi : cuci tangan dulu ye.. (ha, yang ni takde motif sebenarnya)




mimi : ha.. itu ade lagi fish afeef

afeef : wahhh.. manyak nyaaa..   


mimi : pose cepat, peace 
afeef : hmmm                  
   

ayyak! dia pose sendiri


 ala kungfu ha..


hiyya...


rumah jepun ni kecik comel je..


mula la di tak nak duduk diam


1
2
        3........


terjun


hah, terer tak?


acah ibu mithali ni...


yeehaa.. terbang


lari.. mummy jangan kejar


haha.. cepak


kacau lagi orang nak ootd



at last ada juga 1 ootd.. jadik la walau tak semenggah mana..


tepi parit.. cantik landskap dia..


penat, duduk-duduk balik dalam rumah ni


muka boring..


kita keluar tengok air terjun kecik ye Afeef..


seronok sangat dia


hirup udara segar katanya..


its time for return the kimono.. sob..sob.. kejap je rasa pakai ni..


ini je baju yang paling ok iouls rasa sebab dah limited ramai orang sewa.. 1000 kali pandang ada jugak la iras cadar tilam.. ceh, siot je.. yang afeef pakai ni dipanggil yukata..


baju afeef pakai ni adalah sendirian berhad punya sebab iouls belikan as souvenier la konon masa kat jepun haritu.. harga dia dalam 2,800Yen kalau convert duit Malaysia kena darab dengan 0.0391 (ni rate masa bulan Mei 2017 haritu) kira lah berapa..


so.. pakai la sampai balik..



penat upah aiskrim.. happy tummy ^_^


ok, kita pergi next station ye, next time datang lagi ye.. tunggu afeef dah sekolah.. ni kalau iouls tanya nanti mesti dah lupa dia pernah datang kat sini.. unless dia tengok gambar dia sendiri jalan-jalan masa kecik selalu.. ha ha.. and pada yang belum pernah datang sini, boleh datang la amik pengalaman sikit.. 



Waze sini: KM 48, Persimpangan Bertingkat Lebuhraya Karak, 
Colmar Tropicale, Bukit Tinggi, 
28750 Bentong, Pahang, Malaysia


6 comments:

  1. suka Afeef jalan2. siap dapat upah askerim...hehehe

    ReplyDelete
  2. Ceria je muka Afeef...kacak tu dia posing...lucu..

    ReplyDelete
  3. sukenya afeef, siap mkn sekerim lg kt tmpt sejuk tu yek...

    akka pnh pegi sana tahun 2008 dulu, masih sama lg umah jepun tuh dalam nya pun sama... cuma yg kurang kabus kt situ... masa akak pg dulu sekitar umah jepun tu ada kabus dek sejuk nya kt sana... skrg dh kurang sjk agaknya tp mmg cantik kt situ, ngn air mengalir siap ngn ikan kap tuh.... mmg tenang betul...

    ReplyDelete
    Replies
    1. itu lah kak.. panas atas tu.. tak rasa sejuk langsung pun..
      afeef pandai dia pergi kat kedai terus hala ke peti tu..
      mintak aiskrim pulak tu.. adehhh..

      Delete

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

Hello Kitty Bank