Hello Kitty Bank

Blogger Widgets

Balloon Carnival Klang Parade

Wooohooo! Join us at the Balloon Carnival located at the main court of Klang Parade! All you need to do is spend RM15 or more in a single receipt then you will be entitled for 1 FREE entrance! or for only enterance it cost RM12 per person.. What are you waiting for? Head over to Klang Parade now!  #klangparade #ballooncarnival







Adab Mandikan Bayi Baru Lahir

Bayi baru lahir adalah khalifah Allah yang baru menjengah dunia selepas sembilan bulan tinggal di alam rahim. Justeru ibu bapa yang beragama Islam mestilah menyambut kelahirannya mengikut cara yang dianjurkan oleh Islam.

Antara yang mungkin kita semua tidak beri perhatian adalah tatacara memandikan bayi baru lahir iaitu dari usia sehari hingga 40 hari. Dalam tempoh ini, kaedah mandian memainkan peranan penting dalam membentuk aliran darah dan pembentukan tulang yang baik.

1. Seeloknya mandikan bayi pada waktu dhuha, kerana pada waktu tersebut fisiologi kitaran darah dan degupan jantung bayi dalam keadaan tenang. Gunakan air yang suam.

2. Siraman pertama perlu dimulakan ke atas belakangnya secara perlahan-lahan, kemudian baru disiramkan ke kaki, seterusnya naik ke bahagian punggungnya.

3. Belaian dan gosokan lembut memainkan peranan penting semasa memandikan bayi. Ini akan membuatkan pengaliran darah bayi lancar dan baik. Siraman disertakan dengan sapuan sabun yang sesuai untuk bayi.

4. Seterusnya siram dari belakang hingga ke kepala. Siraman di kepala dilakukan secara perlahan, supaya air tidak mengalir masuk ke dalam lubang telinga. Semasa menyiramkan air di belakang kepala ke bahagian hadapan dahi, tangan digunakan untuk menggosok dahi.

5. Sebaiknya tugas memandikan bayi dilakukan oleh bapa. Sambil memandikan, hati berzikir Ya Latif, Ya Hadi.

6. Pastikan siraman tidak dilakukan pada muka bayi kerana ia boleh melemaskan bayi serta menyebabkan lubang hidungnya lembap seterusnya mudah selesema atau jangkitan kuman.

7. Siraman yang terakhir, dilakukan ke atas dada seterusnya hingga ke bawah. Tidak digalakkan menyapu sabun pada bahagian hadapan tubuh bayi usia ini, kerana bimbang air dan sabun menyebabkan bahagian pusatnya lembap dan seterusnya melambatkan proses ‘gugur’ tali pusat.

8. Selepas selesai mandi, lapkan seluruh badan bayi dengan tuala yang bersih. Cara mengelap dimulakan dari kepala kerana kelewatan mengelap bahagian kepala boleh menyebabkan kepala dan ubun-ubun bayi basah serta membawa masalah paru-paru lemah.

Share kepada semua , biar semua tahu....



Homade banana crepe untuk si manja

sementara public holiday
sementara mereput kat rumah
sementara tak keluar merayap
sementara hari hujan
sementara perut lapar
sementara si kecik ni minta kudap-kudap
sementara ada tepung, pisang, choclate
sementara mood anak baik nak main sendiri

datang mood nak masak.. so buat je la..
step ikut dalam gambar one by one

resipi: search "resipi lempeng"












tadaa....


sedap dimakan panas-panas.. baby? tunggu sejuk sket baru bagi dia 😁

Tips diet

salam. tetiba terasa jadi macam expertise on the health and life style. here i just wanna share about dietry tips opsss dont get me wrong bukan entry untuk jadi kurus sebab i ouls sendiri pun tak tau berat diri sndiri berapa.. setiap kali timbang mesti keluar figure yang berlainan.. adakah pembawakkan saka juga mempengaruhi? huh, stress rasa.. nak measure BMI sendiri pun susah 😓


iya kengkawan slalu tanya macam mana maintain badan lepas beranak.. tak gem gem pun.. hurmm.. susah nak menjawab sebab sendiri pun tak pasti macam mana jadi macam ni.. faktor keturunan? mungkin juga.. sebab mak pun halus je macam paris hilton cuma tak tinggi je.. faktor breastfeeding? tu pun salah satu faktor juga.. nanti i ouls share kebaikan breastfeeding kat next entry okay.. faktor pemakanan?  juga betul sebab i ouls adalah hantu nasi dan boleh makan berpinggan-pinggan pada siang hari.. cume dalam diet pemakanan i ouls tak suka makanan yg berlemak berkuah santan bermiyak dan yang seangkatan atau related dengan kolestrol.. 

nah sikit gambaran diet yang berkesan.. amalkan selalu inshaallah kurus.. klu tak kurus pun at least BMI boleh jadi ideal.. or masaalah-masaalah kesihatan yg lain tak tercapai 


3 waktu makan bukan 6 waktu seperti yang tersedia dalam kursus-kursus di jabatan kerajaan.. hampeh tol.. ni sebab tak suka pergi kursus selalu.. banyak slot pengisian makanan makan dan makan

kalau tengok breaskfast ni benda WAJIB. pernah dengar dont skip breakfast! dari breakfast ni lah akan ada tenaga yg akan digunakan sepanjang hari.. tak perlu risau kalau amik heavy breakfast sekalipun make sure your whole day tu dah dibanyakkan dengan aktivity untuk burn kalories dan use of energy. dalam islam sendiri menggalakkan kita untuk bangun sahur.. so this is the one of kifiatnya la.. bila bangun sahur automatik rasa bertenaga dan lebih cergas. this how beauty of islam. anything happen for reasons.

for dinner pun sama.. untuk apa penuhkan perut hanya untuk tidur? take meal secukupnya.. kalau terlalu kenyang pun tak bagus..tidur tak perlukan banyak energy.. it turns to fat je.. paling bagus, sebelum tidur minum plain water... 

serba sikit je nak bebel.. selain tu i ouls amalkan chia seed dlm meal.. baca ni (link) kalau nak tau banyak pasal kebaikan dia.. bila usia dah makin bertambah baru datang kesedaran psl health ni... kalau tak dulu duk bantai cool blog ice blend tanpa had dan tanpa rasa guilty..

korang cubalah tips ni..
kalau berkesan bgtw kat kawan lain-lain kalau tak berkesan bagitau kita.. plsss..


Belum nak closing lagi


baru dapat kesedaran yg bulan november langsung tak post satu entry pun.. sebelum sawang blog ni menebal, baik post seketul entry sket..  maap la.. i ouls baru ditukarkan ke jabatan baru (yahoo... yahoo..) yang lebih aman dan masyuk 👀 hahaha.. jadi kena belajar banyak benda baru dulu..

tapi masuk ofis baru.. pc, line telefon printer nan hado lagi.. hatta meja kerusi guna untuk pantry punya.. how sadiss it is.. tapi tak pe mujur kerja tak sebeban datang.. masih boleh bertenang dan berangan pikirkan masa hadapan lagi.. eceehh.. 

nak harapkan blogging kat rumah.. memang tak la.. sebab si little helper sentiasa on duty... baik hemak duduk diam diam layan dia main.. kalau tak semua kerja hemak dia nak tolong.. tu belum ajak keluar berjalan.. ajak nak motor or kereta (vroom.. vromm).. masa dah banyak habis tengok keleteh si kecik ni.. penat tapi seronok.. 

tu belum hal kerja rumah.., kalau tak dibuat maka kekal lah ia begitu hingga kehari kiamat.. teruk betul perumpamaan ni dah kenapa?? 

dengan ini, bila mengadap anak segala mala gadget memang perlu disimpan sentiasa.. masa dengan anak kena jadi anti-social media jap.. make it quality family time.. tak rugi pun.. perghhh kau baru anak sorang da poyo ayat.. ok la sambung tulis entry lain masa.. okay bai



Happy Birthday to Me - Pocobox


sesampai je budak comel ni tak nak duduk diam.. tak nak duduk dengan mimi.. tak nak riba atas mimi.. nenek pun tak nak... semua tak nak.. dia teruja sangat dengan decoration baloon tu.. dia nak main... huuwaaa.. stress mimi sekejap. nak ajak dia duduk makan, bergambar dia tau mahu.. errghhh.. dia nk turun.. nak baloon nak buat main jalan sana sini melihat kawasan.. duhailah anak.. mujur budak berdua ni dah makan and susu siap-siap kat rumah.. so, sampai sini tak ingat nak makan dah.. nak main je.. dia ingat mimi bawa pergi playroom agaknya.. kalau tak, kebiasaannya fries tu selalu jadi satu menu yang tak boleh nak tinggal..


oh sebelum tu lupa nak cakap.. sempena hari tua ni.. kita belanja mak ayah and adik-adik makan tapi ayah tak nak join.. dia kepenatan agaknya.. and adik lelaki lagi sorang pun tak join sebab kerja.. pilih cafe ni sebab dekat dengan rumah.. tak de lah nak bawa budak-budak kecik keluar jalan jauh-jauh.. lagi pun esok pagi nak kerja... hurmmm... western food kita malam ni..

antara best menu or top sale item disini is lamb chop..


grilled chicken..  semua serve with fries, coleslaw and gravy yang tersendiri...


meatballs.. simple je menu but nice..

tapi tak dapat nak komen jujur tentang food ni sebab i tak makan pun.. baru sesuap bangun duduk bangun duduk bangun duduk bangun duduk bangun duduk tengok-tengokkan budak kecik dua orang ni.. takut-takut dia kacau orang lain tengah makan.. takut dia buat bising.. sekejap main belon tarik belon.. baling sana sini.. tarik kerusi.. tolak stroller adik baby.. kejap duduk atas lantai.. huwaaa.. party paling havoc and hectic pernah kurasa seumur hidup ini.. tak pe.. asal anak-anak gembira..

pastu tetiba senyap.. mengemas rupanya...


stacking up legos malas nak buat.. so project mereka berdua.. mengemas tonggang terbalik box tu..


dan lagi... si naufal (baju kuning) sambil mengemas bersama anaqi sambil tak lepas belon tu dari tangan dia.. takut ada budak lain ambil la tu.. haha.. sudahnya kat rumah pun bergaduh dengan acu dia jugak sebab berebut belon.. hallah...


huarrggghhh sampai mengantuk adik puteri tapi dia tak mau duduk dalam stroller.. dia nak juga tengok abang-abang main... mak-mak kalau ada anak kecik mesti tak feeling nak makan.. biase lah tu.. i is redho, so tak banyak la melantak


tangkap jugak anaqi sebab mimi nak amik gambar potong kek sesama.. nampak muka tak rela dia tu..
takpe-takpe.. nanti mimi taknak bagi cucu.. taknak gambar dengan mimi yer... takpe...
nanak nanak nanak... (bahasa anaqi)


cantik and kreatif sangat decoration cafe ni..
tak sempat nak review semua part sebab tak dapat kerjasama dari anaqi.. i is busy menjaga beliau.. tak pe korang boleh ushar Intagram cafe ni.. search : Pocobox


why choose POCOBOX?

  •  harga makanan amat berpatutan
  •  servis sangat baik
  •  children friendly type cafe
  •  toilet & surau tersedia
  •  quiet & privacy environment (except malam tadi.. anaqi & naufal berparty sakan.. bising)
  •  outdoor sitting pun ada.. sesuai untuk smoker
  • for reservation, nak celebrate apa-apa event sekalipun kena booking dulu boleh request untuk deco


boleh ke makan dengan aman bersama minions? tapi kenyang tengok gelagat mereka

- Love, XoXo



Strawberry Farm Genting

bukan senang iouls nak berjalan.. kalau tak kerana kursus.. tido kat rumah lagi baik.. hehe.. bukan apa.. kita kuat merayap tapi cuben dok busy kerja.. nak bawa baby boy ni jalan sendiri memang tak la.. kang apa-apa jadi.. tak sanggup pulak nak hadap seorang diri.. hmmm.. oleh kerana wajib attend kursus.. maka reserve bilik siap-siap nak bawa si kecik ni.. oleh sebab ayah Anaqi kerja.. bawa sekali nenek and acu dia.. diorg pun bosan duduk rumah  mengadap dinding.. sesekali nak jugak makan angin... nak tunggu atuk bawa, atuk pun manjang buzy ke kebun.. rezeki atuk order serai, kelapa, pisang banyak pulak.. tak boleh nak tolak.. tu kerja sampingan.. kena tunggu dah pencen nanti agaknya banyak masa nak berjalan..

tak banyak benda menarik kat genting ni sebab outdoor game close at the moment.. diorang nak upgrade agaknya.. so pergi dekat first world hotel, tengok indoor game aje.. yang menarik pun tinggal satu tempat -strawberry farm- tengok gambar je lah.. malas nak cakap banyak..

orang kata dulu free nak masuk sini sekarang berbayar hoii... sekepala RM8 bagi dewasa kanak-kanak RM5 dan-dan tu kita terus cakap baby kena bayar ke? tak dia cakap.. baby free.. kalau dia charge Anaqi as kanak-kanak memang nak kena lempang laju-laju.. 

untuk petik memetik ni pun kena bayar ikut berat hasil.. dia charge RM8 per 100 gram... amik sekilo mau RM80 hengget.. pergh.. boleh tahan.. tapi sedap buah ni.. manis dan agak lembut.. kalau beli yang siap bungkus tu kawan kite kata tak sedap.. masssammm.. patut la murah.. ciss.. 

si kecik ni sibuk nak tolong juga.. seronok betul dia duk petik-petik.. picit-picit buah tu.. habis hancur lunyai jadi jem strawberry dijari.. nak oh nak.. kreatif sangat ye.. dia pelik agaknya.. ape la benda alah ni boleh dipicit-picit berair.. eh, seronok pulak dia buat main.. habis taman orang.. hurmm.. 

mini bus sebagai hiasan
selain dari stramberry farm.. ada juga lavender farm tapi bukan setakat lavender.. segala jenis bungaan dan pokok ada.. i ouulss tak berapa minat sangat bunga ni... amik gambar pun sipi-sipi je.. segala nama dan jenis bunga pun iols tak tau.. mihihi.. 

Anaqi, please dont pick the flower.. nanti mimi gigit tangan dia.. hurm.. tak jugak.. dia tarik je bunga tu sesuka hati.. mujur bukan pokok berduri.. haisss.. minta maaf ye tuan punya ladang.. anak sy memang begini.. dia suka explore benda baru..

sebenarnya, tak semudah yang disangka bila dibawa berjalan si kecik ni.. tanda-tanda anti camera macam appa dia dah nampak sikit-sikit.. hoh.. kena bergusti dulu baru boleh bergambar... tengok dan nilaikan sendiri gambar-gambar anaqi ni.. nak merayap petik-petik bunga je tau.. panat tau mi mi ni nak layan dia ni..lari sana sini..(tapi tak kurus jugak)

"tak nak la... no no no camera please mi mi.. let me go.... i wanna play..."

selain dari mencuci mata.. banyak cafe tersedia dalam Farm ni.. agak-agak lapar bila penat meronda boelh pekena stoberi coklat.. selain itu, kedai cenderahati pun banyak.. means, sangat banyak.. macam-macam barangan dijual.. awak akan lalu disetiap gerai-gerai dan kedai-kedai.. kalau rasa nak beli tu boleh lah singgah... nak jimat duit.. tak payah beli apa-apa.. cukup sekadar cuci mata.. kiki...


Location Address :
No.1, Lot 3707, Jalan Jati 2, 
Bandar Gohtong Jaya, 69000 Genting Highlands, 
Pahang Darul Makmur. Malaysia



Pencarian Bloglist 2015

buat julung-julung kali kita nak buat entry ni.. 
setelah sekian lama tak tengok dunia luar & tak tambah kenalan.... 
tak perlu buat entry, mudah sangat... 

first, wajib la follow blog kita dulu:




Kemudian, follow 2 of my social media (clik icon bawah ni tau)




Pada ruangan komen ini, tulis nama & url blog awak

Contoh seperti di bawah :

Nama : zeera lily
Url Blog : http://belogzeera.blogspot.my/ 

nama-nama dalam komen ini nanti yang kita up sebagai bloglist.. tapi (awas, sy check tau samaada awak betul-betul follow ke tidak.. jangan tipu-tipu ye..) salam kenal awak semua.. mohon komen dan berkata-kata yang murni-murni sahaja.. peace.. pada follower bertuah, kita ada nak bagi free gift tau.. so tunggu... boleh ajak kawan yang lain-lain juga..


Sugarscarf Madness Pulak

tetiba minat dah beralih arah.. biasa la tu hati manusia.. sering berubah-ubah.. maksud kau?? ni fesyen je ok.. mana ada baju or fesyen org nak pakai lama.. klu x benda tu dah buruk mesti dah tak muat.. iye tak? lama-lama jemu juga tengok benda yg sama je.. mana ada benda yg kekal.. ye ke tidak? meraban dah kan? sudah la...
tak sempat nak bergosok si MS MatteFlowers Red Aurora design ni actually ada bunga putih tapi tertutup pula 

Madison Enchanting (Black) Flowers 

ada rupa model tak berbayar ke idak? gaya penggunaan tudung labuh.. ada rupa ustazah tak?



satu-satu nye jenis tudung yg labuh dan boleh digayakan bermacam cara... sesuai untuk apa jua majlis.. pergi kelas agama ke.. dengar ceramah ke.. gaya ke pejabat ke.. kenduri kahwin ke.. konvo ke... melancong ke.. muslimah style boleh pergi jauh.. (Madison Mermaid Green)


Madison Classic Sparking Sand untung kerja uniform putih pakai ngan blazer je.. pakai la tudung apa warna pun boleh.. tak pening nak pikir..


Madison Classic Ashlilac (but the lighting was so bad)

MS Classic Sofia Black.. beza dengan yang lain, Sofia ni Inner jenis kain Satin

******************************************************************************
sebab agak frust sikit pergi #sugarscarfwarehousesale2015 tempoh hari.. ye la warna Madison yg kita da aim tak ada.. means hot colour like mustard, blue cepat sangat sold out.. maka.. borong inner je la.. mujur mak tailor.. dengan muka gedik-gedik cakap kat ibu.. 'ibu, jahitkan shawl ye.. nanti combine skali atas Inner (Innara Classic)  ni' maka jadilah Madison By Zeeralily (mata ke atas).. haha.. yg tu belum siap lagi.. 

hujung tahun ni rasa penuh gaknya berwarna-warni almari dengan koleksi madison... 😓

banyak pilihan yang cantik-cantik.. bila pakai selesa sangat tak panas dan tak pekak..



dipadankan dengan shawl satin.. ermmmm.. best jugak tau - muka tak larat hari-hari ulang alik pergi kerja... nak mintak driver ke mintak penampar ni?

siapa geng meh sepp sikit 👋🏻

special selfie dengan lady boss sugarscarf aka founder of sugarscarf.. sangat humble and nice Eyqa Sulaiman ni.. tak menyesal beli shawls dia.. amat menghargai customer dia.. muaahh.. Inshallah akan stick dengan sugarscarf ni sampai bebila.. rerajin la keluar design baru yang letops tu ye.. 

Open House SUK Selangor

nampak tak? dekat nak raya haji baru up entry ni.. makna nya...? 
kalau tak malas, buzy ya.. harap maklum.. kat instagram je rajin sikit..
pergi follow sana kalau nak stalk la.. taknak tak pe..

ini hemak andam yg slalu ajar kan kite makeup.. walaupun hasil tak seberapa.. 
jadi lah dari tak de kan? ok la dari muka pucat nak mati.

paling light sangat makeup sebab nak nampak natural.. 

warna-warna aidilfitri


pose ala-ala magazine keluarga pula.. uniform sedondon kami tahun ini.. memang kelab sediakan baju raya khas untuk sambutan raya tiap-tiap tahun... tahun ni tema songket..
fabric by Jakel (beli + bayar ye... kelab kami yg sponsor.. bukan Jakel sponsor)

setiap gerai makanan diorg sedia sekali photobooth... tp tak larat la nk pose semua tempat.. sebab makanan lg menarik perhatian.. hihi... paling penting pergi open house ini adalah untuk makan pun.. lain-lain sampingan aje..

photobooth benda kedua terpenting selepas makan minum.. auuummm

benda free gunakan sehabis baik.. balik-balik muka yang sama je posing.. mohon jangan marah

sekian entry malas, bubbye!



Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

Hello Kitty Bank